Techno babbel

Om iets extra aan het boek toe te voegen heb ik deze website gemaakt. Een leuke klus. Eind vorige eeuw was ik al websites aan het bouwen. De tijd dat HTML 2.0 nieuw was (we zitten nu op HTML-5). Dat was het enige dat je nodig had en het enige dat beschikbaar was.

Later vond een splitsing plaats tussen de inhoud van een website en de opmaak ervan. Voor de opmaak kwam het zogenaamde Cascading Style Sheets, nu al weer CSS-3. Spelenderwijs heb ik dat erbij geleerd.

Er kwam steeds meer bij. MySQL deed zijn intrede. SQL kende ik al lang. De onderneming ORACLE was daar groot in. Voor de Friesch-Groningsche Hypotheekbank heb ik nog als betaald werk in deze databasetaal toepassingen geprogrammeerd. In die tijd opleiding hiervoor gevolgd, compleet met pittige examens. Interessant werk, de gemaakte toepassingen hebben voor de FGH goede resultaten opgeleverd. Wat websites bouwen betreft heb ik me er nooit mee bezig gehouden. MySQL zat behoorlijk diep onder de motorkap van WordPress, dat in die tijd al in opkomst was.

Onder die motorkap tref je ook PHP aan. Een scripttaal waar ik wel eens naar gekeken heb en gedacht: dat is voor de professionals. In dit geval degenen die WordPress ontwikkelen en onderhouden. Websites maken door de eindgebruiker was uitgegroeid zoals onze verhouding tot auto’s veranderd is. Klein onderhoud deed ik vroeger zelf, tegenwoordig gaat de stekker van een computer erin voor zowel een analyse als een afstelling waar je handmatig niet aan kan tippen. Het stationair lopen van mijn auto kan ik niet langer zelf bijstellen en dat is ook niet meer nodig.

Tenslotte heb je (in WordPress) de zogenaamde Thema’s. Een laag over alle onderdelen van de website heen waardoor je de onderliggende gereedschappen en technieken niet meer behoeft te kennen. Ik gebruik hier het Theme van GeneratePress.

Alles samenvattend weet ik net iets meer dan de gemiddelde websitebouwer (oneerbiedig: de gemiddelde blogger). Dankzij mijn kennis van HTML en CSS kan ik wat extra aanpassingen verrichten voor een fraaier resultaat. Ook vind ik gemakkelijker mijn weg in WordPress zelf, de plugin’s daarvoor en de concepten van de themes..