Artikelen

Op internet staan tienduizenden artikelen ter beschikking over genetica. Hieronder een artikel dat een belangrijk uitgangspunt voor de uitvindingen van Jade Allerton. Ook als onderbouwing dat de toegevoegde science fiction in het boek minimaal is. Zeker als je bedenkt dat dit artikel de stand der wetenschap van het jaar 2010 beschrijft.

Eerste levende cel met kunstmatig DNA
Amsterdam – De Amerikaanse geneticus Craig Venter heeft voor het eerst een bacterie gekweekt die volledig draait op kunstmatig nagemaakt DNA. Biotechnologie in het kwadraat, want Venter sleutelt niet aan één of twee genen, zoals gebruikelijk, maar aan alle genen tegelijk.

Dagblad Trouw Van onze redactie wetenschap 21 mei 2010

Zo’n bacterie met een kunstmatig DNA-pakket biedt ongekende mogelijkheden, schetst de onderzoeker vandaag in het vakblad Science. Je kunt het DNA bijvoorbeeld zo programmeren dat de bacterie op basis van zonlicht goedkoop olie produceert. Of je laat het eencellige wezentje giftige stoffen in het milieu opruimen. Chemisch kan een bacterie vrijwel alles, zolang ze van haar interne harde schijf –haar DNA– maar het juiste commando ontvangt.

De vorming van dit eerste ’synthetische’ leven is een wetenschappelijke mijlpaal die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Eind jaren negentig heeft Venter zijn plan al aangekondigd.

Op zijn verzoek is er vooraf een uitgebreide ethische discussie over gevoerd. Bij eerder werk – het ophelderen en verbeteren van het menselijk DNA – kreeg hij het verwijt kreeg dat hij voor God speelde.

Concreet heeft Venter het DNA van één bacterie eigenhandig nagebouwd. Om te laten zien dat zijn kunst-DNA net zo goed werkte als het biologische origineel, plaatste hij het in een bacterie van een andere soort, waar het eigen DNA uit was verwijderd. De nieuwe harde schijf bleek goed aan te slaan: vrijwel alle genen werkten naar wens.


Soms gaan ontwikkelingen sneller dan verwacht. In Desert Lab heeft bestuurder Jereck Williams een discussie met Nancy Walker over genetisch gemanipuleerde organismen. Jereck benoemt mogelijk te behalen voordelen, Nancy wijst op de risico’s van de daadwerkelijke uitvoering. Onderstaan bericht meldt de goedkeuring van de Amerikaanse overheid om exact het besproken voorbeeld uit te voeren.

Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten
De Amerikaanse staat Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten op 1700 bewoonde eilandjes voor de kust in de strijd tegen een muggensoort die ziektes verspreidt. De proef valt niet goed bij inwoners en milieugroeperingen. Ze zijn boos dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan een ‘Jurassic Park’-experiment.

AD Marlies van Leeuwen 20 augustus 2020

De genetisch gemodificeerde muggen zouden een alternatief moeten vormen voor het spuiten van insecticiden tegen de Aedes aegypti-mug. Die muggensoort draagt dodelijke ziektes als knokkelkoorts, gele koorts en Zika over. De gemodificeerde mannetjesmug, genaamd OX5034, is zo aangepast dat vrouwelijke nakomelingen die hij verwekt, sterven voordat ze volwassen zijn. Zo groeien alleen de ongevaarlijke mannetjes uit. Zij steken geen mensen, want anders dan de vrouwtjes voeden zij zich niet met bloed maar met nectar en zijn daarom geen ziekteverspreiders. De gemodificeerde mannetjes dragen hun genen weer over op de volgende generatie mannetjes, en zo worden de ziekteverwekkende vrouwtjes steeds verder uitgeroeid.

Oxitec, het bedrijf dat de mug ‘ontwierp’, heeft toestemming gekregen van onder meer de Environment Protection Agency om de muggen in de natuur te brengen. De vergunning van de staat Florida is inmiddels afgegeven. ,,Een spannende stap in het werk van honderden mensen uit verschillende landen die hier al tien jaar aan werken, om gemeenschappen te beschermen tegen dengue (knokkelkoorts), Zika, gele koorts en andere ziekten die de mug overdraagt”, zegt Oxitec-baas Grey Frandsen.


Het personage Jade in Desert Lab heeft grote bewondering voor het baanbrekende werk van Charpentier en Doudna en wil graag in hun voetsporen treden. Op 7 Oktober 2020 ontvingen deze twee wetenschappers de Nobelprijs voor Scheikunde.

Nobelprijs voor Scheikunde voor bewerken van dna, ‘eindelijk is het zover’

NOS nieuws op 7 Oktober 2020

Charpentier en Doudna

De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar de Franse microbiologe Emmanuelle Charpentier (51) en de Amerikaanse biochemica Jennifer Doudna (56). Ze krijgen de prestigieuze prijs voor het ontwikkelen van een methode om dna eenvoudig te wijzigen. Met hun ‘Crispr-Cas-techniek’ kan dna van organismen in stukjes worden ‘geknipt’ en daardoor zeer nauwkeurig worden onderzocht. Volgens het Nobelcomité moet de techniek worden gezien als het “herschrijven van de code van het leven”. De voorzitter van het Nobelcomité, Göran Hansson, zegt dat het onderzoek van Charpentier en Doudna baanbrekend is geweest voor het ontwikkelen van nieuwe medische behandelingen. “Het heeft een revolutionaire invloed gehad op de levenswetenschappen, draagt bij aan nieuwe kankertherapieën en het zou de droom van het genezen van erfelijke ziekten kunnen doen uitkomen.”

“Eindelijk is het zover”, reageert microbioloog John van der Oost van Wageningen University & Research. Hij werkt ook aan crispr-systemen werd zelf genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs. “Dit hing al jaren in de lucht dus het is mooi dat deze Nobelprijs er nu is.”

Crispr is eigenlijk het afweersysteem van bacteriën tegen virussen, legt Van der Oost uit. “Veel wetenschappers hebben stukjes van dat systeem ontrafeld en Charpentier en Doudna hebben laten zien hoe je dat systeem naar je hand kunt zetten om heel doelgericht in dna te knippen.
In theorie kun je daar planten sneller mee laten groeien of ze bijvoorbeeld meer fruit laten produceren. Ook lopen er nu veelbelovende onderzoeken bij patiënten. Bijvoorbeeld naar bloedziekten. Je kunt bloedcellen afnemen van patiënten, daar genetische foutjes uit verwijderen met crispr en de gezonde cellen vervolgens weer teruggeven aan de patiënt.”